Lépcső korlátok terén nem ismerünk határokat. Forduljon hozzánk bizalommal, ha biztonságos, dekoratív és a környezetébe illő korlátot szeretne készíttetni!

Természetesnek vesszük, hogy a lépcső mellett van korlát, vagy legalább kapaszkodó. És ez teljesen helyénvaló is, hiszen a korlát segíti a biztonságos közlekedést, megakadályozza a leesést, de a dekorációs szerepe sem elhanyagolható. Nézzük egy picit bővebben, hogy hova és milyen korlátot érdemes készíttetni!

Nem csak nagy szintkülönbség esetén fontos! 

lépcső korlátbeltéri lépcsőkorlátrozsdamentes lépcsőkorlátA lépcső korlát hallatán általában nagy szintkülönbséget áthidaló lépcsőre asszociálunk, azonban nem csak ezek mellé érdemes korlátot tenni. Természetesen, ha nagy a szintkülönbség, sok a lépcső, illetve fennáll a leesés veszélye, akkor mindenképp szükséges a korlát általi védelem. Egy-két, maximum három fok esetén elhanyagolható, főleg, ha két oldalról is fal veszi körbe a szerkezetet, de legalább egy kapaszkodót érdemes ilyenkor is rögzíteni, hogy az idősebbek, a nehezebben mozgók vagy épp a kisgyermekek is biztonságosan közlekedhessenek.

A lépcső korlát amellett, hogy segít megőrizni az egyensúlyt, támasztékot ad, illetve a biztonságérzethez is hozzájárul, hiszen a közlekedő egy stabil, fix elembe kapaszkodhat. Otthonra is célszerű a kisebb lépcsők mellé is korlátot készíttetni, de közületekbe, egészségügyi intézményekbe, irodaházakba mindenképpen ajánlott.

A korlát mérete: mekkora az ideális? 

Ha eldöntötte, hogy lépcső korlátot készíttet, a következő lépés annak megtervezése kell legyen, hogy pontosan milyen legyen a szerkezet. Egyrészt fontos a magasság: az előírás szerint legalább 95 cm szükséges, mert ez az a magasság, amin már egy átlagos felnőtt nem fog véletlenül átesni. A biztonságot szolgálja az a szabály is, miszerint  a korlátot úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy egy 120 mm átmérőjű tárgy ne férjen át a nyílásain, és ne tartalmazzon felmászást elősegítő, fellépőként szolgáló elemeket.

Miből készüljön? 

lépcső korlátbeltéri lépcsőkorlátrozsdamentes lépcsőkorlátA másik fontos kérdés, hogy miből készüljön a korlát. Természetesen itt is meghatározó szempont az, hogy biztonságos legyen, de ezen kívül az is lényeges, hogy a környezetébe illeszkedjen. Itt ki kell emelni, hogy az illeszkedés nem szabad, hogy azt jelentse, hogy a korlát “beleveszik” a környezetébe, jól láthatónak kell lennie!

Napjainkban népszerűek az üvegkorlátok, ezek remekül illenek a modern stílushoz, de a lépcsőházakban előszeretettel alkalmazzák például a rozsdamentes korlátokat is. A kovácsoltvas sosem megy ki a divatból, viszont nem minden építészeti stílushoz illik. Ha beltéri lépcsőkorlátról van szó, akkor a fából készült kapaszkodók vagy a fával kombinált szerkezetek is ideálisak lehetnek.

Egy jól megválasztott lépcsőkorlát nagyszerűen mutat és mint lakberendezési elem is megállja a helyét. A kiválasztását, illetve a tervezését nem érdemes elkapkodni, mert a nem megfelelő méret vagy a nem odaillő alapanyag sajnos utólag nem vagy nehezen módosítható. Egy vintage stílusú otthonba nem illik az üvegkorlát, ugyanakkor egy modern irodaház esetében, ahol az üveg kapja a főszerepet, éppen a fa kapaszkodó mutatna furcsán.

Cégünk több, mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, ugyanis már az 1982-es alakulásunkkor is fémkorlátok tervezésével és kivitelezésével foglalkoztunk. Ma már szinte minden alapanyag rendelkezésünkre áll, így bármilyen elképzelést meg tudunk valósítani.

Amennyiben a lépcső korlátok iránt érdeklődik, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére és válaszolnak minden kérdésére.